Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 2 főre
2 db lazacfilé (kb. 2x20dkg)
2 dl tej
4-5 gerezd fokhagyma
só
kakukkfű (szárított, morzsolt)
1 db citrom
A körítéshez
krumpli (ízlés szerint)
só
1 csokor petrezselyem
kakukkfű (friss)
olívaolaj
Elkészítés
A lazacot megmossuk, leitatjuk, és egy jól zárható edénybe helyezzük, az összezúzott fokhagymával ízesített tejjel - hogy ellepje - leöntjük, néhány órán (vagy egy éjszakán) át a hűtőszekrényben érleljük.
Másnap a lazacokat a tejből kiemeljük, megsózzuk, és bedörzsöljük a kakukkfűvel, majd további fél órán át állni hagyjuk. A sütéshez teflonos grillserpenyőt használjunk, zsiradék nélkül. A grillserpenyőben a halszeleteket először a bőrös felükkel lefelé sütjük meg, miközben a citrom levét rálöttyintjük.
Majd óvatosan megfordítjuk, és a sütést a hal bőrös felével lefelé fordítva fejezzük be. Elegendő, ha oldalanként 4-5 percig sütjük.
A körítéshez a zöldfűszereket apróra vágjuk, és olívaolajon megkapatjuk. A meghámozott, feldarabolt krumplit sós vízben majdnem készre főzzük, majd leszűrjük, és a fűszeres olajra dobjuk, néhány percig a fűszerekkel együtt pirítjuk.