Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4-6 főre 1 egész konyhakész csirke, 15-20 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 6-8 nagyobb gomba, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, 1 fej karfiol, 2 ek liszt, 4 dl tejföl, só, bors, őrölt kömény
Elkészítés A szalonnát kis kockákra vágjuk és egy jó nagy lábasban, alacsony hőfokon kiolvasztjuk. Üvegesre pirítjuk rajta a kockára vágott hagymát, amelyhez rögtön hozzáadhatjuk a karikákra vágott zöldpaprikát is. Ezután hozzáadjuk a feldarabolt húst és megforgatva fehéredésig pirítjuk.
Félrehúzzuk az edényt a főzőlapról, jól összeforgatjuk a húst a zúzott fokhagymával, fűszerezzük köménnyel, borssal, sózzuk. Ezután néhány csésze víz hozzáadásával, fedő alatt, közepes hőfokon pároljuk, szükség szerint apránként pótolva a vizet.
Ha a csirke már csaknem puha, hozzáadjuk a tisztított, szeletelt gombát és a kisebb rózsáira szedett karfiolt. Amikor ezek is megpuhultak, hagyjuk a maradék vizet elpárologni úgy, hogy csak szaftos alap marajon a hús és a zöldségek alatt.
Ezután egy jénai tálat vagy egy tepsit kivajazunk, belerakosgatjuk a húsokat, beteríjük a szaftos zöldségekkel és szépen elrendezzük rajta vagy körülötte a karfiolrózsákat.
Végül a tejfölt elkeverjük liszttel, kissé megsózzuk, és egyenletesen rásimítjuk a zöldséges húsra. Közepes hőfokon szép pirosra sütjük, frissen tálaljuk.
Tipp Rizzsel kiváló. Ha nem szeretnénk ekkora adagot készíteni, illetve ha gyorsítanánk a folyamatot, akkor pl. filézett csirkecombból vagy csirkemellcsíkokból is elkészíthetjük ezt az ételt - mi így csináltuk.