Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 2 főre
2 nagy burgonya
fél doboz feta sajt
10 dkg semleges ízű kemény sajt (pl. edámi)
10 dkg kecskesajt
2 gerezd fokhagyma
2 ek vaj
2. ek liszt
~2,5 dl tej
só, bors, szerecsendió, petrezselyem, egész kömény
olaj
Elkészítés
A burgonyát megmossuk és sóval, köménnyel ízesített vízben puhára főzzük. Amikor kész, héjastul félbevágjuk, sózzuk, borsozzuk.
Vágott felével lefelé, kiolajozott sütőlapra fektetjük és ropogósra sütjük (25-30 perc).
A sajtokat nagylyukú reszelőn lereszeljük, a fokhagymát egészen apróra vágjuk.
A megolvasztott vajban megdinszteljük a fokhagymát, majd hozzákeverjük a lisztet és 2-3 percig pirítjuk. Felöntjük a tej felével és simára keverjük. Borssal, szerecsendióval és petrezselyemmel ízesítjük (sózni csak a végén sózzuk, a feta önmagában is elég sós lehet!), majd folyamatos keverés mellett elvegyítjük benne a sajtokat. Kis lángon addig kevergetjük, míg a sajtok teljesen felolvadnak.
Végül a tejjel a megfelelő állagúra hígítjuk, ha szükséges, most sózzuk és további 2-3 percig főzzük.
Tálaláskor a kész sajtmártást a burgonyára öntjük.
Tipp Könnyű sült hús mellé köretnek is elmenne, én azonban most csak paradicsomsalátával tálaltam.
Levin mondja Ennek az ebédnek az ötletét a lustaságom szülte. Nem volt kedvem boltba menni, így a javarészt üres hűtő tartalmából gazdálkodtam. Hogy mit lehet ebből kihozni? Hát, például héjában sült krumplit háromsajt-mártással...