Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

Levelezőlista



Görög muszaka
2016.08.28

muszaka.jpg

Hozzávalók

3 nagyobb padlizsán

0,5 kg darált hús

1 nagy fej vöröshagyma

2 nagy  paradicsom

2-3 gerezd fokhagyma

olívaolaj

2 dl vörösbor

kakukkfű

borsikafű

rozmaring

feketebors

A besamelhez

8 dkg vaj

3 ek liszt

6-7 dl tej

bors, só

csipetnyi szerecsendió

Elkészítés

A padlizsánt vékony szeletekre vágjuk, a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, mindet bekenjük egy kevés olívaolajjal és megsózzuk. Sütőben 20-25 perc alatt puhára sütjük.

Közben 2-3 ek olívaolajon, olykor kevergetve, megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, egyet keverünk rajta, majd belekeverjük a húst. Fehéredésig pirítjuk, utána sózzuk, borsozzuk és a többi fűszerrel is ízesítjük.  Hozzáadjuk az apró kockákra vágott paradicsomot és fedő alatt pár percig pároljuk. Felöntjük a borral, megkeverjük, és időnként megkeverve, fedő alatt, közepes hőfokon puhára pároljuk.

A besamelhez egy lábasban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, és kevergetjük, amíg  világos sárga nem lesz. (Vigyázat, könnyen odakap!) Apránként hozzáadjuk a tejet, folyamatosan kevergetve, hogy ne csomósodjon össze.  Az egészet a fűszerekkel ízesítjük és összeforraljuk.

Végül összeállítjuk az ételt, amihez egy tepsit vagy hőálló tálat olívaolajjal kikenünk, az aljára padlizsánt rakunk, arra húsos ragut, és egy vékonyabb rétegnyi besamelt. Kb. 3 rétegnek kell készülnie, a legtetején vastag réteg besamellel. Közepes hőfokon addig sütjük, amíg szépen meg nem pirul (kb. 20-25 perc).

Tipp Az eredeti receptben darált báránycomb szerepel, de választhatunk más megoldást is. A fűszerezéssel bátran kísérletezhetünk - az itt felsoroltak helyett használhatunk pl. kevéske fahéjat, 2-3 szegfűszeget, szerecsendiót is a ragu ízesítéséhez.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.