Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók
3 nagyobb padlizsán
0,5 kg darált hús
1 nagy fej vöröshagyma
2 nagy paradicsom
2-3 gerezd fokhagyma
olívaolaj
2 dl vörösbor
kakukkfű
borsikafű
rozmaring
só
feketebors
A besamelhez
8 dkg vaj
3 ek liszt
6-7 dl tej
bors, só
csipetnyi szerecsendió
Elkészítés
A padlizsánt vékony szeletekre vágjuk, a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, mindet bekenjük egy kevés olívaolajjal és megsózzuk. Sütőben 20-25 perc alatt puhára sütjük.
Közben 2-3 ek olívaolajon, olykor kevergetve, megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, egyet keverünk rajta, majd belekeverjük a húst. Fehéredésig pirítjuk, utána sózzuk, borsozzuk és a többi fűszerrel is ízesítjük. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott paradicsomot és fedő alatt pár percig pároljuk. Felöntjük a borral, megkeverjük, és időnként megkeverve, fedő alatt, közepes hőfokon puhára pároljuk.
A besamelhez egy lábasban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, és kevergetjük, amíg világos sárga nem lesz. (Vigyázat, könnyen odakap!) Apránként hozzáadjuk a tejet, folyamatosan kevergetve, hogy ne csomósodjon össze. Az egészet a fűszerekkel ízesítjük és összeforraljuk.
Végül összeállítjuk az ételt, amihez egy tepsit vagy hőálló tálat olívaolajjal kikenünk, az aljára padlizsánt rakunk, arra húsos ragut, és egy vékonyabb rétegnyi besamelt. Kb. 3 rétegnek kell készülnie, a legtetején vastag réteg besamellel. Közepes hőfokon addig sütjük, amíg szépen meg nem pirul (kb. 20-25 perc).
Tipp Az eredeti receptben darált báránycomb szerepel, de választhatunk más megoldást is. A fűszerezéssel bátran kísérletezhetünk - az itt felsoroltak helyett használhatunk pl. kevéske fahéjat, 2-3 szegfűszeget, szerecsendiót is a ragu ízesítéséhez.