Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók
20 dkg fehér liszt
1 kisebb cukkini
2 sárgarépa
10 dkg fejtett zöldborsó
3 db tojás
10 dkg reszelt sajt (pl.Gruyére), plusz 2 evőkanál a szóráshoz
1,5 dl tejszín
0,5 dl napraforgóolaj (plusz 1 evőkanál a pároláshoz)
fél zacskó sütőpor
1 dkg vaj
őrölt bors
Elkészítés A zöldségeket hámozzuk meg, a cukkinit vágjuk finomra. Forrósítsunk fel egy serpenyőben egy evőkanál olajat, és pároljuk meg benne a megsózott cukkinit. Egy másik edényben forró, sós vízben főzzük három percig a zöldborsót. A répákat finomra reszeljük.
Állítsuk össze a tésztát. Lazán vajazzuk és lisztezzük ki a sütőformát. Öntsünk 20 dkg lisztet, fél tasak sütőport és egy teáskanál sót egy tálba. Bőségesen borsozzuk és keverjük össze. Egy nagy tálban verjük fel a három egész tojást, és keverjük hozzá a tejszínt és az olajat, majd az egészet adjuk hozzá a liszthez. Adjuk hozzá a 10 dkg gruyére sajtot, a reszelt sárgarépát, a párolt cukkinit és a főtt borsót, és keverjük össze. Öntsük a tésztát az előkészített formába. Simítsuk el a tetejét egy széles, lapos késsel. Szórjuk meg 2 evőkanál reszelt sajttal a tetejét, és a 180 fokra előmelegített sütőben süssük körülbelül 40 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Néhány percig várjunk, mielőtt kiborítjuk. Grillrácson hagyjuk kihűlni.
Tipp Tehetünk még bele apróra vágott, sült, húsos szalonnát, amiről leszűrjük a zsírt és még a szalonnadarabokról is felitatjuk a maradék zsiradékot, majd ezt is beletesszük a tésztába a zöldségekkel együtt. A liszthez pedig adhatunk még keleti, vagy indiai fűszerkeveréket, pl. garam masalát, kb. 1 kávéskanálnyit.