Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók
A tésztához
fél bögre meleg tej
1 tk cukor
fél cs szárított élesztő
kb. 12 ek liszt
1 tk só
1 ek olívaolaj
kevés meleg víz
A tetejére
2 gerezd fokhagyma
3-4 evőkanál tejföl
só, bors
olívaolaj
1 szem paradicsom (elhagyható, de szerintem nagyon jól illik ehhez a pizzához)
200 g reszelt sajt
Elkészítés
A tejben elkeverjük a cukrot, az élesztőt, majd félretesszük pihenni, amíg az élesztő dolgozik.
Egy nagyobb tálban 8-9 ek lisztet a sóval, a felfutott élesztővel, az olajjal és annyi vízzel összekeverjük, hogy az alapanyagok lágy masszává összeálljanak.
Gyúrni kezdjük, és a maradék lisztet fokozatosan hozzádolgozzuk. 5-10 percnyi gyurmázás után rugalmas, puha, de nem ragadós tésztát kell kapnunk. Gömböccé formázva, liszttel meghintve, folpackkal lefedve meleg helyen állni hagyjuk egy fél órán át.
Ha a tészta kétszeresére dagadt, kiütögetjük belőle a levegőt, kinyújtjuk vagy kézzel kihúzzuk és tepsibe simítjuk. Ha teflonbevonatú pizzasütőlapunk van, azt is érdemes hajszálvékonyan kiolajozni. Ha sima tepsit használunk, béleljük sütőpapírral.
A fokhagymát nagyon apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük. Lezárjuk alatta a lángot, belekeverjük a tejfölt, sózzuk, borsozzuk. Ezzel megkenjük a pizzatésztát. Hajszálvékony paradicsomszeletekkel és reszelt sajttal borítjuk.
200°C-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
Levin mondja Létezik néhány igazán egyszerű, és épp ezért klasszikus pizza-változat. Például a paradicsomos-bazsalikomos Margherita, a négysajtos, vagyis a Quattro Formaggi, de én ide sorolom a fokhagymás pizzakenyeret is. Ilyen jellegű lepényfélét még a nagymamám is sütött vidéken, kemencében. Persze ott az Alföldön nem pizzának nevezték, azt sem tudták, hogy az mi fán terem. Kenyérlángos volt a becsületes neve (máshol langalló, vakarék, vakvarjú, pompos) a maradék tésztából készített, fokhagymás tejföllel megkent finomságnak.