Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók kb. 6 főre
60 dkg sütőtök
1 vöröshagyma
5 dkg vaj
1,5 evőkanál méz
9 dl erőleves
1/2 édesburgonya
só
bors
őrölt szerecsendió
2 dl főzőtejszín
1 dl fehérbor
pirított tökmag
tökmagolaj
Elkészítés
A sütőtökök magjait kikaparjuk, a tököt féltenyérnyi darabokra vágjuk, és sütőpapírral kibélelt, alufóliával letakart tepsiben 200-220 fokon kb. fél órán át pároljuk, majd az alufóliát eltávolítva készre sütjük. Amikor a tök kihűlt, a héját eltávolítjuk, felkockázzuk, félretesszük.
Amíg a tök sül, a megtisztított vöröshagymát apróra vágjuk, a vajban megpároljuk, majd a mézzel összekeverve karamellizáljuk és az erőlevessel felöntjük. A levest megsózzuk, és a meghámozott, vékonyan felszeletelt édesburgonyával együtt lassú tűzön 10-15 percig főzzük, végül a sütőtökdarabokat is hozzáadjuk.
A levest turmixoljuk, elkeverjük a főzőtejszínnel. Szerecsendióval, borssal ízesítjük, felöntjük a borral, és néhány perc alatt, folyamatosan kevergetve az egészet összefőzzük.
A kész levest forrón, tökmaggal és tökmagolajjal meghintve tálaljuk.