Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 12 db palacsintához 2 db tojás, 15 dkg liszt, 3 dl tej, 1 dl szódavíz (ásványvíz), késhegynyi só és cukor, 2 ek olaj + a sütéshez 1 dl olaj
A csokoládészószhoz 3 ek kakaópor, 2 ek cukor, 1,5 dl tej
Az epertöltelékhez 30 dkg eper, 6-8 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, egy csipet fahéj, ízlés szerint citromlé
Elkészítés A palacsintatészta alapanyagait mély tálban jól összekeverjük (tejszín állagú legyen), majd fél órát pihentetjük és utána szükség esetén szódával vagy tejjel hígítjuk.
Sütés Ajánlott teflonserpenyőben sütni, mert kevesebb olaj kell hozzá (főként, hogy a tésztába már kevertünk olajat). Forrósítsuk meg a serpenyőt, pici olajjal kenjük meg, öntsünk bele egy kis merőkanálnyi tésztát és oszlassuk el a sütő felületén. Ha az alsó fele megsült, széles lapáttal fordítsuk meg és süssük készre - de ne túl nagy lángon, mert könnyen megéghet. Ha elkészült, csúsztassuk tányérra és folytassuk a műveletet, amíg a tészta el nem fogy.
Az epertöltelékhez az epreket alaposan megmossuk, zöldjüket levágjuk és a gyümölcsöt felszeleteljük. Egy lábosban felolvasztjuk a cukrot és ehhez adjuk az eperdarabokat. Összemelegítjük, kicsit besűrítjük, majd hozzáadjuk a citromhéjat és fahéjat. Citromlevet csöpögtetünk rá.
A csokoládészósz elkészítéséhez egy lábosban kézi habverő segítségével összekeverjük a tejet, a kakaót és a cukrot, majd állandóan kevergetve felforraljuk és alacsonyabb hőfokon, hogy le ne égjen, besűrítjük.
Összeállítás A palacsintákat megtöltjük az eperrel, feltekerjük, vagy négybe hajtogatjuk. Tálaláskor a csokoládészószt még melegen a palacsintákra kanalazzuk.