Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 20-25 darabhoz
1 kg filézett hal (busa, ponty, harcsa)
1 csokor újhagyma
1 csokor petrezselyem
2 tojás
0,5 l tej
1 kg kenyér
színes- és feketebors
só
1/2 csomag zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
A mártogatóshoz
2 kis doboz joghurt
200 ml majonéz
1 db citrom héja reszelve
1/2 citrom leve
1-2 db chilipaprika
2 ek olívaolaj
A salátakörethez
vegyes zöldsaláta
2 db sárgarépa
1 db piros pritaminpaprika
egy kevés olívaolaj
só
Elkészítés
Először a mártogatóst készítjük el, hogy az ízei kellően összeérhessenek. Ehhez a majonézt és a joghurtot összekeverjük, belereszeljük a citrom héját, belecsurgatjuk a citrom felének levét, és hozzákeverünk (ízlés szerint) nagyon apróra vágott chilipaprikát. Végül jól eldolgozzuk az olívaolajjal.
A kenyeret héja nélkül beáztatjuk a tejbe.
A halat nagyon apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk a felaprított újhagymát és petrezselymet. Sóval, borssal fűszerezzük, eldolgozzuk a kinyomkodott kenyérrel és a 2 tojással. A fasírtszerű masszához annyi zsemlemorzsát adunk, hogy megfelelő állagú legyen, majd lapos pogácsákat formázunk belőle. Ezeket megforgatjuk zsemlemorzsában, majd olajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
A zöldsalátához hozzáreszeljük a répát és a nagyon vékonyra szelt pritamint, tálalás előtt meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és megsózzuk.
Ez a recept a Bókay-kertben megrendezett 2015. évi Szeptemberi kóstoló rendezvényen, "hal" kategóriában II. helyezést ért el. Gratulálunk Beának és a főzőcsapatnak!