Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 12 darabhoz
3 tojás
3 dl tej
4 ek liszt
1 db cukkíni
1 mokkáskanál szódabikarbóna
szódavíz
só, bors
10 dkg reszelt sajt
A fehérmártáshoz:
3 dl tej
1 ek liszt
5 dkg vaj
só, bors, szerecsendió
1 tojás sárgája
Elkészítés A fehérmártáshoz a vajat és a tejet egy lábasban melegíteni kezdjük és belekeverünk egy púpozott evőkanál lisztet. Habverővel folyamatosan keverjük, hogy ne csomósodjon össze. Sózzuk, borsozzuk, felforraljuk és az így kapott közepesen híg mártást szerecsendióval fűszerezzük. A tűzről levéve eldolgozunk benne egy nyers tojássárgáját, felhasználásig félretesszük.
A cukkinis palacsintához a cukkinit hosszában csíkokban meghámozzuk, hogy azért maradjon a héjából is, majd felkarikázzuk, kevés olajon megpároljuk.
Egy nagy tálba tesszük a párolt cukkinit, a felvert tojásokat és kevés olajjal meglocsoljuk, majd botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát és a tejet, sűrű masszát kapunk, amit szódavízzel hígítunk, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
A tésztából közepes méretű, vastagabb palacsintákat sütünk, reszelt sajttal gazdagon megszórjuk, feltekerjük és kivajazott tepsibe fektetjük, egymás mellé szorosan. A tetejükre kanalazzuk a fehérmártást, reszelt sajtot szórunk a tetejére (elmaradhat), és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt pirosra sütjük.