Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4 személyre
1,2 kg zöldpaprika
4 db paradicsom
10 dkg füstölt szalonna
2 nagy fej vöröshagyma
1 nagyobb cukkini
1 szál füstölt kolbász
1 kk só
1 csapott ek őrölt pirospaprika
A vajas galuskához
1/2 kg liszt
4 db tojás
só
kb. 1 dl tej
Elkészítés A lecsóhoz az alapanyagokat előkészítjük: a paprikákat kicsumázzuk, felcsíkozzuk. A paradicsomokat forró vízbe dobjuk egy percre, majd szűrőkanállal kivesszük - a héjukat így könnyen lehámozhatjuk. Ezután felkockázzuk és félretesszük. A hagymákat meghámozzuk, felkockázzuk, a szalonnát felkockázzuk, a cukkinit megmossuk, felkockázzuk (nem szükséges meghámozni) és a kolbászt is felkarikázzuk.
Egy nagy serpenyőben megpirítjuk a szalonnakockákat, majd a hagymát is hozzákeverjük, üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a paprikákat és a cukkinit, megsózzuk, és fedő nélkül félpuhára pároljuk. Ekkor belekeverjük a kolbászkarikákat és a feldarabolt paradicsomot is. Fűszerezzük őrölt pirospaprikával, "összesütjük" és galuskával körítve fogyasztjuk.
A galuskához a lisztet és a felvert tojásokat és a sót összedolgozzuk annyi tejjel, amennyivel nokedli sűrűségű tésztát kapunk. Fakanállal 1-2 percig keverjük. Egy lábosban vizet forralunk, 2 kk sót és kevés olajat teszünk bele, majd beleszaggatjuk a galuskákat kiskanállal (deszkáról!) és a kifőtt nokedlit leszűrjük. Vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük, majd kevés olvasztott vajra szedjük, megkeverjük.