Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók
200 g jó minőségű étcsokoládé
70 g vaj
2 tojás
csipet só
2 evőkanál porcukor
3 dl tejszín
konyak
4 tojásból piskóta
4 szilva
vaníliás cukor
őrölt fahéj
rozé
porcukor
3 Vilmos-körte
vaj
cukor
szőlő
Elkészítés
Előző nap, de a találás előtt minimum hat órával elkészítjük a csokoládékrémet: vízgőz felett felolvasztjuk fel a csokoládét és a vajat, majd langyosra hűtjük. A tejszínt a porcukorral lágy habbá, a tojásokat a csipetnyi sóval felverjük.
Összeforgatjuk a csokoládét, a tejszínt, a tojást és egy löttyintésnyi konyakot.
Kis poharakba porciózzuk és alaposan lehűtjük.
Díszítésnek csokoládéleveket készítettem. Ehhez megolvasztottam az étcsokoládét egy picike olajjal, majd a megmosott, ehető levelek (pl. citromfű) fonákjára kentem ecsettel. Azért a fonákra, mert ott élesebb és szebb az erezet. Lehűtöttem, majd óvatosan lehúztam a levelet a csokiról.
A szilvát meghámoztam, kimagoztam, majd összeforraltam a vaníliás porcukorral, a fahéjjal és egy kevés rozéval.
A piskótából nagy pogácsaszaggatóval köröket szúrtam ki, megkentem a szilvás masszával, rátettem egy újabb kört, és kívül is beborítottam vele. A porcukor tálalás előtt került rá.
A körtét meghámoztam, négyfelé vágtam és kiszedtem a magházát. A cukrot aranybarnára olvasztottam, majd hozzáadtam a vajat, és megforgattam benne a körteszeleteket. Tálalásnál rácsurgattam a maradék karamellt.
Minden tányérra került egy pohár csokoládékrém, egy szilvatortácska, néhány szelet körte és egy kis fürt szőlő.
Levin mondja Ezt a csokoládékrémet J. Oliver első szakácskönyvéből vettem. Ezzel bárkit levehetünk a lábáról, aki szereti a csokoládét. (Aki nem, azt nem is érdemes...)
Évszak szerint is remekül variálható, akár egy csipetnyi fűszerezéssel vagy a mellé kínált gyümölcsökkel. Az ősz legjellemzőbb három gyümölcse került nálam terítékre, három különböző formában. A szilva húsát kicsomagoltam a kemény héjból és gyors, könnyű lekvárt készítettem belőle, a körtét karamellizáltam, a muskotályos szőlő pedig maradt nyersen.