Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 2 személyre
2X20 dkg lazac
2 dl tej
3 nagyobb gerezd fokhagyma
3 evőkanál citromos olívaolaj
3-4 szál friss citromfű
1 kis csokor friss citromillatú kakukkfüves só
Elkészítés A fokhagymát finom szeletekre vágjuk vagy fokhagymanyomón átpréseljük, a tejben elkeverjük, és a halszeletekre öntjük, hogy azokat egészen ellepje.
A lazacot ezután legalább 2-3 órán át a hűtőben pihentetjük, majd leszűrjük, és a fokhagymát félretesszük.
A citromfű leveleit igen vékonyra vagdaljuk, a kakukkfű leveleit a szárakról letépkedjük. A zöldfűszereket a tejből kivett és félretett fokhagymával és az oliva olajjal együtt mozsárban összedolgozzuk, majd az őrleménnyel bevonjuk és besózzuk a halszeleteket.
A halat ezt követő félóra múlva sütjük meg. Vékonyan kiolajozott serpenyőben vagy grillserpenyőben először a halak nem bőrös oldalát sütjük 4-5 percig, majd óvatosan megfordítjuk, és a szeletek bőrös oldalával fejezzük be a sütést. Közben lehetőleg szedjük ki a zöldfűszeres-fokhagymás pesztót az edényből, hogy a fokhagyma ne égjen le, ne keseredjen meg.
Tipp: Tálaláskor a szeletekre halmozzuk a sült fokhagymás zöldfűszereket. A halat citrommal és salátával kínáljuk, de készíthetünk mellé körítést is.