Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók
1 sonkatök vagy más sütőtök
2 közepes burgonya
1 fej vöröshagyma
1 chilipaprika
1 evőkanál vaj
1 db húsleveskocka vagy alaplé
só, bors
kakukkfű, őrölt kömény
szerecsendió
petrezselyem
1-1,5 dl tejszín
néhány szelet füstölt sonka
Elkészítés
A tököt alaposan megmosom, félbevágom, kikaparom a magjait. 200°C-os sütőben kb. 1,5 óra alatt puhára sütöm.
A hagymát és a chilipaprikát felaprítom, utóbbiból a magokat előtte kiszedem.
A krumplit elnegyedelem. Vajon megpárolom a hagymát, a chilit, rádobom a kakukkfüvet, végül a burgonyát, és felöntöm vízzel. Alaplé híján beledobok egy leveskockát.
Sóval, borssal, köménnyel és aprított petrezselyemmel ízesítem, majd puhára főzöm a krumplit.
A fazekat lehúzom a tűzről, belekanalazom a tök húsát (néhány szelet kivételével, mert azt félreteszem a tálaláshoz). Botmixerrel pürésítem. Néhány csepp citromlevet adok hozzá, majd belekerül a szerecsendió is. Végül felöntöm tejszínnel és összeforralom.
Tálalásnál megpirított füstölt sonka és egy-egy szelet tök kerül a tányér közepére, erre szedem rá a levest. Akkor igazán finom, ha a sonka kellőképpen sós, így ellensúlyozza a sütőtök édességét.
Levin mondja Korábban sok receptem kezdődött így: "tulajdonképpen nem szeretem, de..." A sütőtökkel is hasonlóképpen vagyok. Vagyis voltam, mert ez a leves meggyőzött róla, hogy mindenből ki lehet hozni valami szerethetőt.
Igazi ízkavalkád, ráadásul a színe is elbűvölő: szép őszi meleg sárga. Folyékony őszi napsugár...
Azoknak is ajánlom, legalább egy kóstolás erejéig, akik hozzám hasonlóan nem rajonganak a sült tökért. Lehet, hogy ez megváltoztatja a véleményüket!