Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók
50 dkg sertésdagadó vagy oldalas
50 dkg marha leveshús
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 zöldpaprika
2 sárgarépa
1 db cékla
1 fejeskáposzta fele
3 db krumpli
só, bors
3 db babérlevél
olaj
1 csokor petrezselyem
1 csokor kapor
3 újhagyma zöldjével együtt
Elkészítés
A kockára vágott húsokat egy nagy fazékban főni tesszük, sóval, borssal és babérlevéllel fűszerezve. Ha felforrt a víz, az egészet nagyon lassú tűzön főzzük tovább. Amikor szükséges, a keletkező habot leszedjük róla.
Egy serpenyőben olajon, kevergetve együtt megdinszteljük a kockára vágott hagymát és zöldpaprikát, a zúzott fokhagymát, a kockára vágott sárgarépát és a felcsíkozott céklát.
Ha a hús már csaknem teljesen kész, hozzáadjuk az előbbi párolt zöldségeket, valamint a vékony csíkokra vágott káposztát, és a levest szépen lassan tovább főzzük.
Ha már a káposzta is csaknem teljesen puha, belekerülhet a levesbe a kockára vágott krumpli.
Végül a levest szükség szerint utánasózzuk, -borsozzuk, és miután levettük a főzőlapról, még belekeverjük az apróra vágott petrezselymet, kaprot és újhagymát.
Tipp Tálaláskor kínálhatunk hozzá tejfölt is.
Ha azt szeretnénk, hogy a cékla megőrizze a színét és szép piros színt adjon a levesnek is, pároljuk külön, mielőtt az ételhez adnánk, pár cseppnyi citromlé vagy ecet hozzáadásával. De enélkül is nagyon jó - ha színesíteni szeretnénk, egy kevés paradicsompürét tehetünk hozzá.
Kisokos A borscs az orosz konyha legősibb ételeinek egyike, rendkívül sok változatban készítik és mind a mai napig egyike a legkedveltebb ételeknek Oroszországban. Más szláv országokban és Közép-Európában is kedvelt fogás.