Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 3 kis üveghez 1 kg szárától megtisztított bodzabogyó, ízlés szerint 30-50 dkg cukor, 1 citrom (vagy lime) leve, 1 db (savanykás) alma, 3-4 dl víz, kis csipetnyi chili
Elkészítés A bodzát megmossuk, leszemezgetjük (a leve fog, érdemes gumikesztyűt használni), botmixerrel összetörjük. Főzőedényben a víz és a citromlé, valamint a hámozatlan, kockákra vágott alma hozzáadásával, kevergetve főzzük. Ha a bodza kezd elválni a magjaitól, a masszát szitán átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a cukrot, a chilit, ismét forrásig melegítjük, majd közepes hőfokon, kevergetve addig főzzük, amíg kellően be nem sűrűsödik. Forrón tiszta, csavaros üvegekbe töltjük, az üvegeket felhasználásig "fejre állítva" tartjuk.
Tipp A passzírozás kihagyható, de akkor benne maradnak a lekvárban a magok. Ez esetben botmixerezzük mégegyszer a már átfőtt bodzát, az almával együtt.
Vegyíthetjük több almával (akkor hamarabb sűrűsödik és kevésbé markáns az íze), fekete szederrel. Fogyaszthatjuk pl. keksszel, pirítóssal. A téli időszakban, megfázás esetén önmagában is ehetünk belőle naponta néhány kanállal; segíteni fog a gyógyulásban.