Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

Levelezőlista



Bejgli, ahogy Hajni szereti
2013.03.05

beiglikelt.jpg

Hozzávalók 2 diós és 2 mákos rúdhoz 50 dkg liszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 2 egész tojás, 5 dkg cukor, 1 mk só, 2 dl langyos tej

A diótöltelékhez 30 dkg darált dió, 15-20 dkg porcukor, 10 dkg zsemlemorzsa

A máktöltelékhez 30 dkg darált mák, 20 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, 3 dl tej, fél citrom reszelt héja, 5 dkg búzadara

A kenéshez 1 tojás

Elkészítés Az élesztőt elmorzsoljuk, 1/2 dl langyos tejben 1 tk cukor hozzáadásával felfuttatjuk. Közben a lisztet a vajjal egy mély tálban elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a felvert tojásokat, a felfuttatott élesztőt, a maradék cukrot, a sót és a tejet. Az a lényeg, hogy se túl puha, se túl kemény, jól formázható tésztát kapjunk (az arányokat egy kevés tej, illetve liszt hozzáadásával változtathatjuk). Ezután a tésztát tiszta konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen 2 órán át kelesztjük.

Ezalatt előre elkészíthetjük a töltelékeket.

A diótöltelékhez a cukorból kb. 2,5 dl víz hozzáadásával szirupot főzünk. Ha felforrt, hozzáadjuk a darált diót, levesszük a főzőlapról és hozzákeverjük a morzsát.

A máktöltelékhez a tejet felforraljuk, hozzákeverjük a cukrot és a vanliás cukrot, a reszelt citromhéjat, majd belekeverjük a darával kevert, darált mákot.

A megkelt tésztát lisztezett gyúrólapon 4 egyforma cipóra osztjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük a kihűlt töltelékekkel. A tésztalapok szélétől 2 cm-t hagyjunk üresen, és a tésztalapok végeit hajtogassuk be, hogy ne folyjon ki a töltelék.

A bejgliket sütőpapírral bélelt, mélyebb  tepsibe sorakoztatjuk, úgy, hogy a csavarás széle alul legyen. A kenéshez félretett tojásból különválasztunk egy kevés fehérjét, a többit összehabarjuk, és mindegyik  süteményrúd tetejét megkenjük vele. A tésztát ezután még egy órán át kelesztjük langyos helyen.

Utána a bejgliket a maradék tojásfehérjével megkenjük, és a tésztát 30 percre hideg helyre tesszük (így a tetejük "márványos" lesz.)

Sütés előtt a bejgliket még megszurkáljuk, hogy ne nyíljanak szét sütés közben, és előmelegített sütőben, közepes hőfokon készre sütjük. Hűlés után szeleteljük.

Tipp Ízlés szerint a diótöltelékbe egy kevés fahéjat is tehetünk. Mindkét töltelékhez jól illik a mazsola is - mindjárt az elején áztassuk be egy kevés langyos vízben, és lecsepegtetés után használjuk fel.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.