Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

Levelezőlista



Almás pite kókusszal és citromlekvárral
2013.12.05

almas-pite-citromlekvarral-004.jpg 

Hozzávalók 1 nagy tepsihez 50 dkg liszt, 1 sütőpor, 15 dkg margarin, 20 dkg kristálycukor, 2 dl tejföl, pici só, 1 tojás + 1 tojás sárgája a kenéshez, 5-10 dkg darált dió (vagy 2-3 ek zsemlemorzsa)

A töltelékhez 1,5 kg alma 15 dkg cukor, 1 db citrom leve, 1 kk  fahéj, 1 cs vaníliás cukor, 2 ek citromlekvár, 5 dkg kókuszreszelék

Elkészítés A sütést a töltelék elkészítésével kezdjük, mert az ki kell, hogy hűljön a tészta megtöltéséig.

Az almákat meghámozzuk, feldaraboljuk és lábasban a cittromlével és fahéjjal 10 perc alatt puhára pároljuk. Még melegen belekeverjük a citromlekvárt és a kókuszreszeléket, majd hűlni hagyjuk.

Ezután a lisztet elkeverjük a sütőporral és mély tálba szitáljuk. Összekeverjük a többi alapanyaggal és közepesen kemény tésztát gyúrunk. Kettéosztjuk és az egyik felét a tepsi méretének megfelelően kinyújtjuk, kb. fél cm  vastagságúra. A  sodrófára feltekerve tepsibe terítjük, megszórjuk a darált dióval (vagy morzsával), majd rásimítjuk a tölteléket. A következő lapot is kinyújtjuk, az elsővel azonos módon, és az alma a tetejére fektetjük. Megkenjük a tojás sárgájával és hideg sütőbe téve, 170 fokon kb. 1 órán át sütjük.

Tipp Ha a citromlekvárt nem akarjuk elkészíteni, reszeljünk az almába citromhéjat.

A citromlekvár receptje 

Hozzávalók 1 kg citrom, 80 dkg cukor, 2,5 dl víz, vaníliás cukor

Elkészítés A citromokat 24 órán keresztül vízben áztatjuk, majd hagyjuk megszáradni. A héjukat vékonyan lehámozzuk és apró csíkokra vagy kockákra vágjuk. A vízből és a cukorból szirupot főzünk, a feldarabolt citromhéjat lassú tűzön, egy órán át főzzük benne.

Ezalatt kifilézzük a citromokat (tál fölött dolgozzunk, hogy a gyümölcs leve ne vesszen kárba): éles késsel hossszában félbevágjuk a gyümölcsöket, leválasztjuk a hártyáikat és a gyümölcshúst ügyesen kiemeljük úgy, hogy a magokat is eltávolítjuk. Az így kapott gyümölcshúst és levet a szirupban már megpuhult citromhéjhoz adjuk. További 1,5-2 órán keresztül főzzük, végül  a vaníliás cukorral ízesítjük.

Forrón üvegekbe tesszük, tetejükre pici szalicilt szórunk, és száraz dunsztban,  lassan hagyjuk kihűlni.

Tipp Tehetünk a citromok közé egy narancsot, úgy is nagyon jóízű lekvárt kaphatunk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.