Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók egy nagy tepsihez a tésztához 25 dkg apró zabpehely, 15 dkg darált dió, kb 5-10 dkg teljes kiőrlésű liszt, attól függően mennyit vesz fel a tészta, 1/2 csomag sütőpor, 1 db tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg barna cukor, 1 csomag vaníliás cukor, a töltelékhez 1 kg alma,1 kis üveg folyékony, darabos meggylekvár (vagy áfonya, vagy cseresznye), 1 citrom leve és reszelt héja, 1 ek cukor, 1 kk őrölt fahéj, 1 db tojás
Elkészítés A zabpelyhet és a diót együtt ledaráljuk (robotgépben a legjobb) és egy nagy tálban összekeverjük a sütőporral, a liszt felével (a maradékot a gyúráshoz tartalékoljuk),a felvert tojással,tejföllel, cukorral, vaníliás cukorral és puha tésztát készítünk. Amennyiben nagyon ragad, szórjunk hozzá lisztet, majd hagyjuk kb. egy órát állni. Ezalatt az almát meghámozzuk, negyedeljük,magházát kivágjuk, vékonyan felszeleteljük, tálba tesszük. Megszórju ka cukorral, ráfacsarjuk a citrom levét és 1 perc állás után kissé kinyomkodjuk a levét.
A tésztát 2/3 és 1/3 arányban kettévágjuk. A nagyobb darabot kinyújtjiuk, sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük. Igazítsuk a tepsi méretéhez, nyugodtan vágjuk le a kilógó részeket, illesszük oda, ahonnan hiányzik a tészta. Ezután beterítjük a kinyomkodott almával, megszórjuk fahéjjal és reszelt citromhéjjal, megkenjük a lekvárral.
A maradék tésztát vékonyra nyújtjuk és derelyeszaggatóval 1 cm-es csíkokra vágjuk, rácsos formában a süteményre rendezzük.
A tojásfehérjét kissé felverjük, lazán belekeverjük a sárgáját és az evőkanálnyi cukrot, majd ezzel a krémes habbal megkenjük a sütemény tetejét.
Hideg sütőbe tesszük, 170 fokon kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.