Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
A turisztikai célpontként roppant népszerű, dél-kelet-ázsiai, trópusi országnak, Thaiföldnek leginkább fővárosáról, Bangkokról, valamint a kedvelt tengerparti üdülőhelyekről: Pattayáról, Phuketről és Koh Samuiról hallunk. Az e helyekre látogató nyugatiak általában télen kelnek útra, ami nem véletlen: ilyenkor nincsenek arrafelé esőzések, valamint tűrhetőbb a hőség is, így alkalmas az idő a pihenéshez és a kirándulásokhoz. No és persze, falatozni is kellemesebb ilyenkor.
A thai konyha fő alapanyagai: a sokféle rizs, a kókusztej, a halak, a tenger gyümölcsei, szárnyasok, sertés- és marhahús, a friss zöldségek, egzotikus gyümölcsök. Jellemzőek a csípős ízek, kedvelt fűszer a citromfű, a fokhagyma, a bors, a chili, a gyömbéréhez hasonlítható ízű galangagyökér, a koriander, a szegfűszeg, a kurkuma, a bazsalikom, a menta és a kari (curry).
Az ételek ízesítéséhez gyakran használnak halszószt, mind főzéskor, mind tálaláskor, de elterjedt az osztrigaszósz, a szójaszósz és az igen csípős Sri Racha szósz használata is.
Mindezen túl, a legkíváncsibb turisták olyan egzotikumokat is megkóstolhatnak Thaiföldön, amilyeneket itthon nem: sült tücsök, hangyatojás, selyemhernyó és finomnak ítélt lárvák is terítékre kerülnek.
A savanyú, édes, sós és keserű ízek harmóniájában tobzódó fogások egyszerre kerülnek az asztalra, és mivel a thaiak szerint egyedül enni balszerencsét hoz: az ételeket sokan ülik körbe. Az apró hús- és zöldségfalatkákat rizs kíséretében fogyasztják, és a bal kezükben tartott villával tolják a jobb kezükben tartott kanálra. Az ún. ragacsos rizsből készült fogásokat pedig nemegyszer hagyományos módon, kézzel eszik.
Ha mindezt jellegzetes thai itallal szeretnénk leöblíteni, akkor válasszunk a zöldtea, a rizsbor, a helyi sörök közül, vagy hűsítsük magunkat egy édes jeges kávéval.
-p-
Cikk: Thaiföldi kalandozások, nemcsak a konyha körül