Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 16 zsemléhez 1 csomag friss élesztő (50 g), 1 bögre meleg víz, 2 evőkanál cukor, 3 evőkanál puha vaj, 2 kiskanál só, 1 tojás, 4 bögre liszt
Elkészítés Egy nagyobb tálba öntjük a vizet, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük 10 percre
A vajat, a sót, a tojást hozzákeverjük, majd folyamatosan kevergetve hozzáadagoljuk a lisztet is. Sima, puha tésztává gyúrjuk.
Lisztel megszórva, letakarva duplájára kelesztjük.A sütőt 200°C-ra előmelegítjük.
16 zsemlét formázunk, és egymástól kellő távolságra (kb. a duplájára nőnek sülés közben) sütőpapírral borított tepsibe rakosgatjuk. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ha tölteni szeretnénk, akkor a zsemléket kézzel kerek lepényekké formázzuk, megpakoljuk a kiválasztott töltelékekkel, és jó szorosan összezárjuk, hogy sülés közben ki ne szökjenek belőlük.
Variációk töltelékre
I. Hot-dog
- virsli
- mustár
- apróra vágott csemegeuborka
- apróra vágott hagyma
II. Bajor kolbászos
- kis bajor kolbász (vagdossuk be és picit süssük körbe, mielőtt a zsemlébe tesszük)
- dijoni mustár
- apróra vágott ecetes hagyma
III. Szalonnás-sajtos
- felkockázott császárszalonna
- sajt (pl. mozzarella)
- aprított szárított paradicsom
Paradicsomsalsa
Egy fej vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát és 2 nagyobb paradicsomot vágjunk nagyon apróra. Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük zöldfűszerekkel (pl. petrezselyem, bazsalikom). Adhatunk hozzá felaprított chilit is, én házi "Erős Lacival" csípősítettem. 2-3 evőkanál ketchuppal krémesebbre kevertem, ezt kínáltam a zsemlék mellé.
Levin mondja Kerti partira, gyerekzsúrra, vagy akár csak egy esti sörözés mellett eleszegetni a teraszon...