Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4 személyre 2 db nagy csirkemell, 4 db hosszabb sárgarépa, 20 dkg vékony (ceruza) zöldbab, 20-24 vékony szelet bacon szalonna, 6-8 gerezd fokhagyma, só vagy flekkenfűszer, bors, bazsalikom, majoránna, bazsalikomos olívaolaj a sütéshez
Elkészítés A csirkemelleket kicsontozzuk, megmossuk, szárazra törölgetjük, majd mindegyiket lapjával felvágva (hogy ne szakadjanak szét) négy nagyobb szeletet készítünk belőlük. A szeleteket fólia alatt egyenletes vékonyságúra klopfoljuk. (A leeső húsdarabokat ügyesen klopfoljuk össze a többi húsdarabbal.)
A bacon szalonnaszeleteket négyfelé osztjuk, egy-egy adagot vágódeszkán hosszában egymás mellé fektetünk úgy, hogy a széleik - lapszerűen - egymást éppen fedjék. A klopfolás után kapott 4 hússzeletet a 4 "szalonnalapra" fektetjük, a hússzeletek felső oldalát megszórjuk sóval vagy flekkenfűszerrel, borssal és őrölt bazsalikommal.
A hússzeletek szélére hosszában egymás mellé helyezzük az előzőleg sós vízben félpuhára főtt sárgarépát és zöldbabot, majd a hússzeleteket a baconnal együtt szorosan feltekerjük. A roládok végét hústűvel megtűzzük. A roládokat majoránnával meghintjük, olajjal kikent tepsibe helyezzük, és a megtisztított fokhagymagerezdeket melléjük dobáljuk.
A négy roládot 180-200 fokos sütőben, letakarva - félidőben megfordítva - pároljuk, kb. 35-40 percig. Amikor a tekercsek megpuhultak (azaz, amikor a hústűt könnyen beléjük szúrhatjuk), a fóliát levesszük, és a húst még 5-10 percig grillezzük, hogy szép színt kapjon.
A sütőből kivéve a roládokat 10 percig pihentetjük, majd kisujjnyi vasatagságú szeletekre darabolva, krumplipürével, sajátával, párolt zöldségekkel kínáljuk. Hidegen is kitűnő.
Tipp A roládokat egy-két órával a sütés előtt is elkészíthetjük, így a hús a fűszereket jobban magába szívja.