Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4 személyre1 kg sovány sertéstarja, 40 dkg friss vagy szárított gomba (legalább felerészben erdei), 1 kk őrölt kakukkfű, 1 mk durván őrölt színes bors, 2-3 ek olaj (a legjobb a kakukkfüves, ízesített olíva), 1 ek mustár, só ízlés szerint A körethez fejenként 2-3 db krumpli, köménymag, só
Elkészítés A húst előző este felszeleteljük, kiklopfoljuk, a szeletek mindkét oldalát bekenjük egy kevés mustárral és alaposan megkenjük olajjal, beszórjuk a borssal és a kakukkfűvel, és egy jól záródó dobozba helyezzük úgy, hogy közéjük terítjük a nem nagyon vékonyra vágott gombát. (Szárított gomba esetén a gombát előbb vízben áztatjuk, és csak akkor szeleteljük fel, ha már fellazult és puha.) Az így bepácolt húst hűtőszekrényben tartjuk, és csak a sütés előtt fél órával vesszük elő, amikor a gombát a húsról eltávolítjuk, félretesszük, a szeleteket pedig besózzuk.
Fél óra elteltével a tarjaszeleteket az olajos páclével együtt tepsibe helyezzük, és 180 fokon, jól lefedve pároljuk 45-50 percig. Ha már a flekken majdnem puha, a félretett gombát a szeletekre halmozzuk, és további 15-20 pecig tovább pároljuk. A végén néhány percig grillfokozatra kapcsoljuk a sütőt, vigyázva, hogy ne keményedjen meg a hús.
A krumpli elkészítése egyszerű. Közepes méretű krumplikat veszünk, alaposan, bő víz alatt lesikáljuk, félbevágjuk őket. Minden egyes krumpli vágott felét alaposan meghintjük köménymaggal, besózzuk, majd a krumplikat vágott felükkel lefelé vékonyan beolajozott tepsibe helyezzük, és 200 fokos sütőben kb. fél órán át sütjük, amíg belül puha, kívül szép sült színű nem lesz.
Dobi extra tippje Hedonisták csöppenthetnek egy igen kevés kacsa-, liba-, mangalicazsírt a krumplik tetejére, de ez a művelet elhagyható.