Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Jó böngészést kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

Levelezőlista


Facebook


Fűszeres kacsa gyümölcsökkel Dobitól
2011.01.03

Kép

Hozzávalók 4 főre 1 kb. kétkilós pecsenyekacsa, személyenként 10-15 dkg aszalt szilva, 1,5 dl vörösbor, 4-5 gerezd fokhagyma, provanszi fűszerkeverék, fleckenfűszer, bazsalikom, 1/2 dl olivaolaj

Elkészítés A kacsát megtisztítjuk, a húst a belsőségek eltávolítása után megmossuk. A kacsa mellét és combjait (különösen a hájas részeken) bevagdaljuk, majd a fleckenfűszerrel alaposan, kívül-belül bedörzsöljük. A szárnyakat és combokat összekötjük, majd a kacsát bazsalikomos olívaolajjal enyhén megöntözzük,  és több órára, de inkább egy éjszakára állni hagyjuk.

A kacsát a mellével lefelé tepsibe helyezzük, és a megtisztított fokhagymagerezdekkel együtt, 180 fokos sütőben 45-50 percig jól lefedve pároljuk. Ekkor a kacsát a hátára fordítjuk, és a provanszi fűszerkeverékkel ízesített vörösbort aláöntjük, majd tovább pároljuk. A teljesen megpuhult húsról a fedőt (alufóliát) levesszük, a fokhagymagerezdeket a tepsiből eltávolítjuk, és a kacsát a sütő grillfokozatán, 220 fokon megpirítjuk (kb. 10-15 perc).

Tálaláskor a sült kacsa szárnyáról-combjairól a kötést levágjuk, az egészet nagy tálra helyezzük. Köré terítjük az előzetesen forró teában legalább egy órán át áztatott, jól lecsöpögtetett, majd ismét felmelegített aszalt szilvát. A körítést bővíthetjük narancsszeletekkel (amelyeken a héj is rajta hagyható, ha azt előzetesen alaposan megmostuk), birsalmakompóttal, párolt alma- vagy körteszeletekkel, de ezeket a gyümölcsöket is melegen tálaljuk. (Vigyázzunk, mert a felvágott alma és a körte hamar megbarnul, és ügyeljünk arra is, hogy a gyümölcsök ne puhuljanak meg túlzottan, ne essenek össze.)

A kacsát az asztalnál, éles kés és baromfiolló segítségével vágjuk fel. Külön tálban krumplipürét szolgáljunk fel mellé, és tegyük az asztalra kis edényben a kacsa sütésekor visszamaradt fűszeres pecsenyelét is.

Tipp Az étel természetesen nemcsak egész kacsából, hanem kacsamellből vagy -combból is elkészíthető. Így kevésbé látványos, viszont tálaláskor nem kell megküzdeni a hús felvágásával.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.