Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Hozzávalók 4 főre 60 dkg pulykamell felszeletelve, 8-10 db közepes burgonya, 6-8 szelet bacon, 2-3 dl tej, 3-4 nagy gerezd fokhagyma, 2-3 ek liszt, 1,5-2 dl tejföl, 1 ek mustár, borsikafű, só, tarkabors, rozmaring, 4-6 szem borókabogyó, 1/2 dl száraz fehérbor, olaj a sütéshez
Elkészítés A vékony pulykamell szeleteket fólián át gyengéden kiklopfoljuk, majd egy éjszakán át (vagy legalább 4-5 órán át) fokhagymás tejben pácoljuk. (A fokhagymát nem zúzzuk, hanem vékonyra szeleteljük.)
Másnap a tejből kivesszük a húst és külön a fokhagyma szeletkéket. A jól lecsöpögtetett pulykaszeleteket flekkenfűszerrel megszórjuk, enyhén besózzuk, majd 20-25 perc múlva lisztben megforgatjuk. Forró olajban hirtelen átsütjük, hogy színt kapjanak, és félretesszük.
A megmaradt forró olajjal egy nagy tepsit kikenünk, és a kb. fél centis karikákra vágott krumplit egymás mellé fektetjük benne, de lehetőleg csak egy réteg legyen. Sózzuk, rozmaringgal meghintjük. A krumpliszeletekre helyezzük a pulykaszeleteket, megszórjuk durvára vágott tarkaborssal, és a mustárral elkevert, borsikafűvel ízesített tejfölt rákenjük. Az így rétegezett húsra-krumplira ráöntjük a fehérbort, rászórjuk a visszamaradt fokhagyma szeletkék felét, 6 szem borókabogyót (intenzív íze miatt ne túl sokat), majd az egészet letakarjuk 6-8 szelet baconszalonnával.
Végül az egészet előmelegített sütőben, alufóliával letakarva, kb. 40-50 percig pároljuk, majd amikor a hús és a krumpli is megpuhult, a fóliát levéve gyorsan - hogy ki ne száradjon - pirosra sütjük.