Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Jó böngészést kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

Levelezőlista


Facebook


Konyhai fortélyok
2013.09.22

cukk1.jpg

Ha a főzővízbe 1 ek olajat teszünk, a főtt tészta nem ragad össze.

Ha a sótartóba néhány szem rizst teszünk, a só nem tapad össze.

Ha a karfilol, a brokkoli, a répa főzőlevébe pár csepp citromot teszünk, élénkebb marad a színük.

Ha a felszeletelt almát, körtét citromlébe forgatjuk, nem barnul meg.

A süteményekhez szükséges reszelt citromhéjat sokáig tárolhatjuk porcukorral keverve, zárt, csavaros kis üvegben, a hűtőszekrényben.

Házilag is készíthetünk igazi vaníliás cukrot. Tegyünk jól záródó kis üvegbe porcukrot és dugjunk bele egy rúd kettéhasított vaníliarudat. A cukor idővel átveszi a vanília aromáját.

Ha nincs otthon fokhagymaprésünk, de nem szeretnénk nagyobb fokhagymadarabokat találni az ételben, egyszerűen le is reszelhetjük a gerezdeket.

Ha hagymaszagú lett a kezünk, dörzsöljük le egy kevés vizes sóval vagy citromlével, majd bő vízzel, szappannal mossuk le.

A megkristályosodott mézet ismét folyóssá tehetjük, ha max. 40 fokos vízbe állított edényben lassan, kevergetve  felmelegítjük. 

Tovább friss marad a félbevágott citrom, ha vágott felületét cukorral hintjük be.

Tovább friss marad a sajt, ha légmentesen záródó, zsírpapírral bélelt dobozban tartjuk.

A megkeményedett sajtot tejbe áztatva, majd tiszta konyharuhában megszárítva frissíthetjük fel, hogy ismét felhasználhatóvá váljon.

Kevésbé spriccel sütéskor az olaj, a zsír, ha egy csipetnyi sót teszünk bele, illetve ha előbb a sütőedényt melegítjük át és csak utána tesszük bele.  A kellemetlenségek elkerülése érdekében nagyobb fémszitát is boríthatunk a sütőedényre.

Nem tapad össze a hagyományos rizs, ha a főzőedényben először egy kevés olajat melegítünk, azon 1-2 perc alatt, kevergetve „megfuttatjuk”, és csak azután öntjük hozzá a főzővizet.

Ízletesebb lesz a főtt rizs, ha maradék húsleves (esetleg húsleveskocka, zöldségleveskocka) hozzáadásával készítjük.

Nem ég le forraláskor a tej, ha előzőleg hideg hideg vízzel öblítjük ki a tejesedényt.

Túlságosan zsíros erőlevesből, húslevesből, húsléből eltávolíthatjuk a felesleges zsiradékot, ha hűtőszekrényben jól lehűtjük. Így a tetejéről a megszilárdult zsírt könnyen leszedhetjük.

Ha leég a hús a sütőben, azonnal tegyük át egy tiszta sütőedénybe, az égett részek nélkül, és helyezzünk mellé néhány szelet vöröshagymát vagy száraz kenyérhéjat – ezek magukba szívják az égett szagot. Így süssük tovább.

Édes ételekbe tegyünk egy icipici sót, sós ételekbe egy nagyon kevés cukrot – ez nagyon jól kiemeli az ízeket.

Ha te is ismersz jó konyhai fortélyt, oszd meg velünk!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.