Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Keresés


Ezt kifőztük...

mahe.jpg

Jó böngészést kívánunk!

Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői

Megosztás

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szívesen ajánljuk

nadine2.jpg

Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából

 

Elérhetőség

Levelezőlista


Facebook


Konyhai fogalmak
2010.04.05

Konyhai fogalmak

al forno sütőben elkészítve vagy átsütve

al dente nem teljesen puhára főzött tészta (a fogunkat is használnunk kell az elfogyasztásához)

barnamártás (vagy spanyolmártás) szalonnával, vegyes zöldséggel,  vöröshagymával, paradicsommal, kevés cukorral és fűszerekkel készült, erőleves alapú mártás

bearni mártás tárkonnyal, tojássárgájával, ecettel és fűszerekkel készült mártás

besamel vajból, lisztből és tejből készült alapmártás

bordói mártás barnamártás vörösborral, gyöngyhagymával, csontvelővel, kakukkfűvel és babérlevéllel

chutney vagy csatni zöldségekből-gyümölcsökből készült, általában csípős indiai mártás

citronád cukorral összefőzött citromhéj

crustade vagy krusztád tésztakosár

dresszing öntet

filé kicsontozott, szálkátlanított hús vagy hal

fingerfood  kézzel ehető, általában szószba mártogatható gyorsfalat

graham teljes kiőrlésű lisztből készült

grillázs mézben, pirított cukorban elkészített dió vagy más olajos mag

hasé töltött leveles tészta

Julienne nagyon vékony csíkokra szeletelt zöldség

kakastaréj irdalt, sült szalonnaszelet

krokett ropogós

kruton pirított zsemleszelet

kuszkusz búzából vagy más gabonából készült, durvára őrölt dara, illetve ennek főtt változata, vagy ebből és húsból, zöldségből álló egytálétel

madeira mártás spanyol mártás madeira borral

marinád fűszeres, sós, ecetes, hagymás lében pácolt halféle, vagy pedig száraz / nedves pác

Marsala mártás fűszeres barnamártás Marsala borral

medium közepesen átsütött, belül rózsaszín hús

mousse vagy musz hab

ricset babból és árpakásából készült étel

roast beef vagy rosztbif érlelt marhahús egyben megsütve
rolád tekercs
royal vagy rojál tojássárgája és tejszín keveréke, étel sűrítéséhez
salsa  vagy szalsza általában apróra vágott vagy összezúzott nyers alapanyagokból készült, sós vagy csípős, fűszeres mártás

sörtészta palacsintatésztához hasonló tészta lisztből, tojásból, kevés sóból és világos sörből.

spanyolmártás (vagy barnamártás) szalonnával, vegyes zöldséggel,  vöröshagymával, paradicsommal, kevés cukorral és fűszerekkel készült, erőleves alapú mártás

taco hússal, zöldségfélékkel megtöltött, feltekert vagy félbehajtott tortilla (kukoricalepény)

tapas vegyes apró falatokból álló spanyol borkorcsolya, eredetileg kenyérszelet, amire halat, zöldséget stb. tettek és a borospoharat fedték be vele

toast vagy tószt pirított zsemlye- vagy kenyérszelet

tortilla spanyol tojáslepény, illetve mexikói kukoricalepény

well done jól átsütött (steak)

zóna kisadag