Kellemes ünnepeket kívánunk!
Hédi és Éva, a Világrecept szerkesztői
Egyedi teásdobozok, tálcák, konyhai eszközök - Nadine világából
Világrecept
Konyhai eljárások
abálás főzés 80-90 °C-on
bardírozás sütés előtt szalonnába göngyölés
blansírozás zöldség vagy gyümölcs rövid idejű főzése, majd azonnali, gyors lehűtése
degrasszálás zsiradék eltávolítása mártás vagy leves felszínéről
deszosszírozás kicsontozás
drappírozás tálra helyezés
dresszírozás hús sütés előtti formázása, átkötése annak érdekében, hogy majd szebben lehessen szeletelni
filézés kicsontozás, szálkátlanítás
flambírozás magas alkoholtartalmú folyadékkal, pl. rummal leöntött fogás meggyújtása (tálaláskor)
garnírozás díszítés
glasszírozás fényezés bevonattal, karamellbe forgatás, illetve húsok kenegetése sütés közben
gratinírozás tojássárgájával kevert tejföllel vagy besamelmártással leöntött, sütőben készült, előzetesen megpárolt zöldség, hús- vagy halféle
irdalás szalonna, hús- vagy halféle párhuzamos bevagdalása
konfitálás sütés 70-
legírozás a forrásban lévő, tűzről levett étel sűrítése tojás sárgájával és tejszínnel
marinálás pácolás sós, fűszeres, ecetes lében
montírozás pecsenyelé, mártás vagy leves vajjal dúsítása, fényezése
nappírozás mártással való áthúzás
parírozás az inak és a zsiradék eltávolítása a húsról
posírozás lassú főzés gyöngyözve forralva, fűszeres, általában savanykás lében
redukálás sűrítés a felesleges lé elfőzésével
smizírozás hideg ételek aszpikos bevonása, díszítése
sous vide légmentesen zárt, illetve légritka környezetben végzett hőkezelés
spékelés tűzdelés (általában szalonnával)
staubolás sűrítés lisztszórással
száraz dunszt tartósító eljárás - tegyük a forró lekváros/befőttesüvegeket párnákkal, törölközőkkel jól kibélelt dobozba vagy ládába, és takargassuk is be (vigyázzunk, hogy a celofánt ne érje alulról nedvesség), másnapig hagyjuk lassan kihűlni
trancsírozás hús szétbontása, illetve szeletelése
turnírozás formázás faragással